Skip to content

OVER DE STICHTING

‘Je kan nooit te veel fantasie hebben’

– Teun Koolhaas

philomene van der vliet, boom landscape, polderblik, almere

Over Polderblik

Polderblik is een onafhankelijke stichting met als doel de kennis over en de ervaringen in Almere uit het verleden en heden in te zetten voor een gesprek over een duurzame ontwikkeling van Almere. Polderblik kijkt daarbij met een brede blik naar de stad. In haar activiteiten verbindt ze de inrichting van Almere (stedenbouw, architectuur, landschap en bestuur) met de menselijke maat. Polderblik organiseert hiertoe allerlei activiteiten voor en door Almeerders en anderen die aan het realiseren van de doelstelling bij kunnen dragen. 

Polderblik is in 2016 opgericht door de familie van Teun Koolhaas om de nalatenschap van Koolhaas te beheren en om vanuit de atelierwoning Polderblik allerlei activiteiten te organiseren.

Inmiddels is de atelierwoning niet meer de centrale plek van Polderblik, maar nemen we deze wel mee in de vernieuwde huisstijl om het ontstaan te duiden en eer toe te kennen aan de ontstaansperiode. Om het merk nieuw leven in te blazen communiceren we voortaan vanuit de naam Polderblik, het woord stichting hebben we weggelaten.

We onderscheiden ons met onze kerndoelstelling: Het gesprek voeren over de duurzame ontwikkeling van Almere ter verrijking van de stad.

Activiteiten van Polderblik

Als onafhankelijke stichting agendeert Polderblik thema’s die belangrijk zijn voor de aangename leefomgeving van Almere. Denk aan verdichting, duurzaamheid, recreatie, gezonde leefomgeving, geluk, ontmoeting en wonen. Hierbij richt Polderblik zich op het verbinden van ontwerpers, onderzoekers, bewoners, ontwikkelaars, kunstenaars en politici om over al deze thema’s van gedachten te wisselen.

Podium

Tijdens lezingen brengt Polderblik bewoners en iedereen die zich bij Almere betrokken voelt bij elkaar om over belangrijke ruimtelijke thema’s in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld in 2019 met de lezingenreeks Polderperspectieven en in 2022 met de tentoonstelling in Kunstlinie: Maak Stad Almere