Skip to content

Maak Stad Almere

Plan, leef en droom jouw stad

Tijdens de tentoonstelling Maak Stad Almere en bekeken bezoekers de stad door de ogen van de bedenkers en bewoners! Precies 50 jaar geleden ging het ontwerp van de nieuwe stad in Zuidelijk Flevoland van start en om dat te markeren opende Polderblik op 8 juli 2022 in Kunstlinie de tentoonstelling Maak Stad Almere

De groeiende new town heeft inmiddels ruim 200.000 inwoners en ambieert ruim 350.000 inwoners in 2050. Polderblik heeft samen met bewoners, ontwerpers, wetenschappers en andere experts de balans opgemaakt in de doorontwikkeling van de stad. Wat zijn volgens hen de kwaliteiten van Almere en welke waarden staan onder druk als gevolg van de groei? 

De geplande, geleefde en gedroomde stad

In de tentoonstelling werdt de ontwikkeling van Almere in beeld gebracht aan de hand van de geplande, de geleefde en de gedroomde stad. Deze werden ondersteund door een film van architect en filmmaker Jord den Hollander en vijf visuele portretten van filmmaker Soraya Pol. 

In de film van Jord den Hollander wordt de vraag gesteld: hoe zou het zijn als Almere exact wordt nagebouwd in China met dezelfde straatinrichting, materialen en beplanting? Doet het onvoorwaardelijke geloof in de kwaliteiten van het Chinese Almere ons positiever kijken naar het Nederlandse origineel? De film wil de toeschouwer op een andere manier naar Almere laten kijken. 

Door de vijf portretten van Soraya Pol leren we de stad juist kennen door de ogen van een aantal inwoners. Hoe is het voor hen om in deze stad te wonen? Hoe vormen deze vijf mensen Almere? En hoe vormt Almere hen? 

Podcast afleveringen 

Bij de tentoonstelling zijn 9 podcast afleveringen opgenomen in het bijzijn van publiek. Hier gingen inwoners én experts onder leiding van Sophie Stravens met elkaar in gesprek over hun toekomstig Almere. Wat is van waarde en wat is er nodig op de langere termijn? De gesprekken zijn bedoeld voor iedereen in Almere die zich betrokken voelt bij de gebouwde omgeving. Iedere uitzending heeft een eigen urgent onderwerp waaronder (t)huis in je eigen stad, het gedroomde Almere Pampus en ouder worden in Almere. 

Samenstelling tentoonstelling en inhoudelijk programma 

De tentoonstelling en podcast zijn inhoudelijk samengesteld door curator Linda Vlassenrood. De ontwerpbureaus Overtreders W en Petra Warrink zijn verantwoordelijk voor de tentoonstellingsvormgeving. Een belangrijk onderdeel van het concept is dat de structuur van de tentoonstelling is gemaakt van sloopmateriaal. Lees hier meer over de tentoonstelling. 

Met dank aan

De tentoonstelling Maak Stad Almere wordt financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Almere 2.0, BPD Cultuurfonds, Erfgoedhuis Almere, Fonds21, Kunstlinie, Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Provincie Flevoland, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling en Woningbouwatelier Almere. 

Praktische informatie

 

Locatie
Kunstlinie

Data tentoonstelling
vrijdag 8 juli t/m zondag 27 november 2022