Skip to content
pb4
Polderblik
poldeblik2
_interieur2
polderblik voor

Het ontwerp

“Een bouwwerkje zwevend tussen hemel en aarde, dat zijn lichtvoetigheid en helderheid tot uitdrukking brengt in het gebruik van aluminium, staal en glas, overwegend in zilver en wit.
Het is een spel met ritmes en maatverhoudingen horizontaal en verticaal, open en gesloten, diverse stadia van transparantie, symmetrie en asymmetrie en niet te vergeten het toepassen van strijklicht dat de wandvlakken van de binnenruimte immaterialiseert.

In een plantenkas van glas, die tevens als zonnecollector en hal dienst doet klimt men via een zilverkleurige stalen trap en een zuil van licht omhoog. Vanuit een besloten en relatief donkere overloop kijkt men door de hoofdruimte over het balkonvlak uit naar de ruimte buiten.

Het lichtgebogen dak van aluminium golfplaat, door horizontale raamstroken losgemaakt van de wanden geeft een zwevende indruk.
De utilitaire ruimtes: keuken badkamer en slaapvertrek zijn op respectievelijk het noorden en oosten gericht en hebben een gesloten karakter. Verschillend omkaderd is echter vanuit ieder van deze ruimtes weer zicht naar buiten mogelijk.
De constructie is gebaseerd op een maatraster van 30 cm in horizontale en 55 cm in verticale zin. Een stalen frame, geplaatst op een eenvoudige betonnen fundering, dient als drager voor de houten sandwichpanelen waaruit de wanden en de vloer zijn opgebouwd.

Het gebouw wordt ’s winters verwarmd door een hetelucht kachel die gebruik maakt van de reeds voorverwarmde lucht in de kas en waarvan de leidingen zijn opgenomen in de verdiepingsvloer.”

 

Woon-atelier

Het gebouw Polderblik is oorspronkelijk ontworpen als woon-atelier, een representatieve ruimte om gasten te ontvangen én om langere perioden aan projecten te werken.
Destijds organiseerde het Projektburo Almere regelmatig meerdaagse themabijeenkomsten, waarbij deskundigen van buiten mee dachten over stedenbouwkundige vraagstukken.
Aangedragen vraagstukken voor ‘de denktank’ kunnen zijn ingegeven door bijvoorbeeld door overheden of particulieren. In 2007 werd in Polderblik een denktank georganiseerd door Teun Koolhaas over de Groene Kaart van Almere. Daaruit ontstond de publicatie the Changing of the Guards, een tentoonstelling over het landschap van Almere en leidde tot de oprichting van de Vereniging Buitenstad.